Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma

Ston

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

Ston

Dolazite li na poluotok Pelješac iz bilo kojeg smjera kopnenim putem, prvi koji će vam se naći na putu slikoviti je Ston, srednjovjekovni gradić smješten uz more.
Iako mali, Ston je čuvar velikih vrijednosti. Upravo tamo vidjet ćete impresivne stonske zidine, najduži fortifikacijski sustav u Europi i drugi u svijetu. Dužine su 5,5 km i sastoje se od zidina Stona i Malog Stona, Velikog zida te 41 kule i 6 bastiona.

Upišite se u povijest svjetske baštine i prođite zidinama na kojima ćete dodatno biti nagrađeni očaravajućim pogledom. U njemu ćete primijetiti i bazene soli stonske solane, najstarije u Europi, a možda i u svijetu, u kojoj se još od antičkih vremena sol i cvijet soli proizvode na prirodan, tradicionalan način.

Osim kao grad soli i zidina, Ston je poznat i po kamenicama, morskim školjkama za kojima uzdišu pravi gurmani. Upravo će oni potvrditi da su kamenice iz Malostonskog zaljeva, gdje su ih uzgajali i stari Rimljani, među najukusnijim na svijetu.
Uz kamenicu će odlično odgovarati čaša dobrog pelješkog vina- ipak ste na poluotoku svjetski poznatih vina.

Na području Stona nemojte zaobići ni njegove uvale s predivnim pješčanim i šljunčanim plažama.

Ston se uključio kao pilot partner CROSTO projekta prvenstveno jer smatramo da praćenjem održivog razvoja turizma Općine Ston možemo poboljšati turističke učinke te unaprijediti turističku ponudu.

Područje Stona karakterizira izuzetno kvalitetna i raznolika turistička resursna osnova (ljepota i ekološka očuvanost prirode, bogatstvo kulturno- povijesne baštine i brojne osobnosti kulture života), međutim trenutni opseg i vrsta turističkih aktivnosti nisu na optimalnoj razini.
Sigurno je da postoji potreba za razvojem inovativnih sadržaja turističke ponude što kontinuiranim praćenjem određenih pokazatelja možemo definirati te u skladu s tim i postupati.


Lokalni koordinator

Ivana Vlahušić
Funkcija: Općina Ston, referent za upravno-pravne poslove
e-mail: ivanavlahusic@gmail.com