Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma

Rovinj

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

Rovinj – romantični Mediteran

Na predivnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala nalazi se najromantičnije mjesto na Mediteranu! Grad Rovinj pravo je odredište svih vas koji žudite za sentimentalnom atmosferom vremena koja su nepovratno prošla. Na Mediteranu je možete pronaći ovdje, u gradu koji je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. S morske je strane grad zaštićen visokom sjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. Gradom dominira barokna crkva Sv. Eufemije, sa čijeg 60 metara visokog tornja puca pogled na sivo-crvene krovove i dimnjake, ulice i trgove, luku i pristanište s brodovima i barkama, marinu s jahtama.

Ta jedinstvena starogradska jezgra, 67 km duga obala, 2.289 ha zaštićenih zelenih površina i uređena park šuma, 16 otoka, otočića i hridi, čini ovaj grad jedinstvenim. Izrastao na svojoj bogatoj ribarskoj tradiciji postao je prepoznatljiv po jedinstvenoj brodici batani i pjesmama bitinadama. Njegovu su ljepotu posebno cijenili umjetnici koji su na ovom mjestu slikali najljepše motive i izlagali ih na Grisiji – ulici umjetnika.

To je mjesto koje pruža nebrojene mogućnosti – šetnje prekrasnom prirodom, bavljenje sportskim i rekreacijskim aktivnostima, jedrenjem, ronjenjem, climbingom, biciklističkim vožnjama, zatim  otkrivanje skrivenih ljepota, kulturnih starina, arheoloških nalazišta, kulinarskih specijaliteta, a sve to povezano boravkom u visokokvalitetnim hotelima, turističkim naseljima i kampovima koji pružaju brojne mogućnosti za ugodan odmor, uživanje u blagodatima wellnessa, poslovne susrete i  sportske aktivnosti.

Romantičan i tajanstven, ali isto tako i pun mogućnosti za nezaboravni provod, Rovinj postaje i ostaje grad u kojeg se poželiš vratiti.

S obzirom da je budućnost našeg turizma održivost ravnoteže između turističkih kapaciteta i turističkog prometa s jedne strane i lokalne zajednice, njezinih stanovnika i prirodnih resursa s druge strane, svjesni smo potrebe očuvanja održivog turizma u destinaciji te ocijenili smo da je CROSTO opservatorij jedan od načina kako mjeriti pokazatelje i usmjeriti podatke u korist donošenja odluka o načinu realizacije održivog turizma.

Također, zahvaljujući odličnim turističkim rezultatima koji su svake godine sve značajniji, zajedno sa još pet destinacija, bili smo predloženi od strane Ministarstva turizma i Instituta za turizam, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu te Državnim zavodom za statistiku za dugoročno praćenje održivosti razvoja turizma.

 

Lokalni koordinator

Iva Damuggia 

Funkcija: Turistička zajednica Grada Rovinja
e-mail: iva@rovinj-tourism.hr