Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma

Mali Lošinj

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

Lošinj - Otok vitalnosti

Blaga klima, bogata bioraznolikost, ugodna atmosfera te 250 kulturno zabavnih manifestacija – neki su od epiteta zahvaljujući kojima se Lošinjski arhipelag na svjetskom tržištu pozicionirao kao Otok vitalnosti. Tradicija zdravstvenog turizma dulja od 125 godina važan je segment ponude, a kombinacija mirisa guste borove šume i ljekovitog bilja te aerosoli mora kreiraju jedinstvenu aromaterapiju na otvorenom. More visoke kakvoće i zrak prve kvalitete s više od 200 sunčanih dana godišnje s  1018 biljnih vrsta od kojih 939 pripada autohtonoj flori, Lošinj čini aromaterapeutskim središtem i destinacijom vitalnosti, zdravstvenog turizma, ekološki osvještenog i modernog odredišta pogodnog za sve generacije obitelji s djecom, sportaša i rekreativaca, tijekom cijele godine.

Primjer je najbolje prakse za upravljanje kvalitetom u Hrvatskoj te destinacija s više od 2 milijuna ostvarenih noćenja godišnje. Ponosni je vlasnik prestižne Ulysses nagrade za izvrsnost u inovacijama i turizmu dodijeljene od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO) 2015. godine. Uz 100 destinacija Europe, Lošinj među prvima u Hrvatskoj sudjeluje u projektu Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namijenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta. Niz 43 pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta.

Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada što je rezultat dugogodišnjeg strateškog planiranja, višemilijunskih ulaganja u podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta te sinergije javnog i privatnog sektora.

 

Lokalni koordinator

Josipa Perić
Funkcija: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

e-mail: josipa@visitlosinj.hr