Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma

Hvar

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

GRAD HVAR - Hrvatski opservatorij održivosti razvoja turizma CROSTO

Grad Hvar – svjetska turistička destinacija na istoimenom hrvatskom otoku poznata po svojoj intrigantnoj ljepoti i bogatoj kulturnoj baštini – ove godine s ponosom slavi 150 godina organiziranog turizma. Vizionarskim osnivanjem Higijeničkog društva u Hvaru (Società Igienica di Lesina), prvog takvog u Europi, s ciljem „da pribavi sve potrebno za ugodan boravak stranaca u ovom gradu“ grupa lokalnih entuzijasta 15.5.1868. godine postavila je temelje modernog  turizma kakvog danas poznajemo.

Destinacija s izvornim mediteranskim duhom otvorena je turistima iz svih krajeva svijeta i s ponosom otkriva blaga svoje bogate prošlosti. Mistična ljepota otočkih crkava i neprocjenjiva vrijednost njihovih umjetničkih djela, tiha svjedočanstva stoljetnih suhozida i gomila, tajne ilirskih ruševina i priče uskih kamenih ulica, samo su dio bogate riznice koju otok čuva još od vremena antike.

Plodna renesansa na svome je vrhuncu iznjedrila najstarije javno kazalište Europe otvoreno 1612. godine na katu povijesnog brodogradilišta Arsenala, pokazavši razinu kulture i urbanog života u malom otočkom gradiću u srcu Jadrana. Monumentalnost tvrđave Fortice, čuvara grada i luke iz 16. te elegancija gradske vijećnice Lođe iz 17. stoljeća uokviruju renesansni šarm gradske arhitekture u kojoj se venecijanska cvjetna gotika plemićkih vila isprepliće s jednostavnošću ribarskih i težačkih kuća.

Istu slojevitost otočkog života turisti će pronaći u gastronomiji lokalnih chefova i tradicionalnim jelima Hvara što su zaslužila biti na UNESCO-m zaštićenoj listi nematerijalne baštine svijeta. Ljubitelje vina očarat će autohtone sorte i 2400 godina tradicije vinarstva što je otok očuvao još od doba starih Grka.

Moderni gosti rado će ga odabrati i zbog aktivnog turizma: jedrenje, kajaking i ronjenje u zaštićenom arhipelagu Paklenih otoka, pješačenje i biciklizam po antičkim stazama i putovima što ih je dubila Napoleonova vojska, otkrivanje otoka u jeep-safari avanturi, divni su načini da se doživi Hvar, jedinstven otok sa čak pet spomenika svjetske baštine na listi UNESCO-a.

Otvoren svijetu još antičkih vremena, nekadašnje  zimovalište venecijanske flote i istinska metropola mora, Hvar je postao i ostao magnet za turiste. Poznat kao austrougarska Madeira i nezaobilazna ljetna destinacija između dva svjetska rata, hrvatski Saint Tropez kojeg su posjećivali nebrojeni svjetski jet-seteri i okrunjene glave, danas je ponosan slavljenik kozmopolitskog duha i baštinik bogate turističke tradicije.

Zaštita okoliša i prirode – očuvanje prirode te poticanje održivog razvoja jedan je od prioriteta gradske uprave i Turističke zajednice grada Hvara. Smatramo kako je za Hvar izrazito bitna održivost, poglavito u godinama koje slijede, a koje će obilježiti još veći broj turista i rast turističkih kapaciteta, te iz tog razloga grad Hvar u 2018./2019. sudjeluje u projektu „Hrvatski opservatorij održivosti razvoja turizma CROSTO“ u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Instituta za turizam.

 

Lokalni koordinator

Petar Razović
Funkcija: Direktor turističke zajednice Grada Hvara
e-mail: petar.razovic@tzhvar.hr